Iconos cabecera

Descripció i funcionament STI

Descripció

La Llei 9/2003, de 13 de juny, de la mobilitat atribueix a les autoritats territorials de la mobilitat (ATM) la funció de desenvolupar la política de tarifes dels serveis de transport públic adherits.

La finalitat principal del Sistema Tarifari Integrat és la de contribuir a posicionar el transport públic col·lectiu com a sistema únic, global, que sigui competitiu enfront del vehicle privat, per tal de fer-lo més atractiu als usuaris actuals i potencials.

Amb aquesta iniciativa es vol incentivar principalment la utilització del transport públic, per tal de despenalitzar econòmicament els transbordaments entre modes de transport amb els nous títols integrats, amb un sistema de tarifes fàcil d’entendre. Es vol contribuir a la percepció del transport públic com una xarxa integrada i unitària.

El Sistema Tarifari Integrat és doncs, un sistema que permet a tots els usuaris de transport públic moure’s amb els diferents modes de transport, amb un únic suport (targeta) i amb importants avantatges econòmics.

El nou sistema tarifari integrat

L'ATM de l'Àrea de Lleida va posar en marxa la integració tarifària el dia 31 de març de 2008, a la comarca del Segrià. El sistema tarifari integrat és un sistema que permet a tots els usuaris utilitzar els diferents mitjans de transport amb una única targeta, un sistema molt fàcil d'usar amb importants avantatges econòmics, ja que possibilita fer un desplaçament (origen-destinació) amb transbordaments despenalitzats dins d'un límit d'horari.

L'any 2009, fruit de la incorporació de noves administracions a l'ATM, s'amplia el territori integrat a les comarques de les Garrigues, la Noguera i el Pla d'Urgell. En aquest sentit, el mes de setembre de 2009 es va ampliar la zonificació del sistema tarifari integrat amb 70 nous municipis, incloent així tots els municipis d'aquestes tres comarques.

El setembre de l'any 2010, l'ATM segueix amb l'ampliació del territori integrat al seu àmbit d'acció amb la incorporació de les comarques de l'Urgell i la Segarra.

Durant l'inici de l'any 2024, l'ATM completa l'ampliació del territori amb la integració de les comarques de l'Alt Pirineu, Aran i el Solsonès amb l'objectiu de potenciar la mobilitat sostenible, afavorir el desenvolupament econòmic del territori i contribuir a la lluita contra el despoblament de les zones rurals.

Actualment, el sistema tarifari integrat abasta geogràficament les comarques de la Noguera, les Garrigues, el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Segarra, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Aran, la Cerdanya i el Solsonès amb una població aproximada de 434.000 habitants (242 municipis) que conformen les 4 zones de desplaçament. Els mitjans de transport amb els quals els usuaris es poden moure a l'ATM són els serveis d'autobusos urbans, els autobusos interurbans, ferrocarrils i tren.

La zonificació

Un sol títol permet utilitzar el mitjans de transport necessaris per desplaçar-se d’un punt a un altre. Aquests títols s’adquiriran d’acord amb el nombre de zones per on transiti el viatger.

La tecnologia

La tecnologia que s’utilitza és la de la targeta intel·ligent o targeta sense contacte. Amb un únic suport l’usuari pot recarregar diferents títols integrats i a més a més permet la validació en qualsevol dels equipaments embarcats als vehicles de qualsevol operador adherit al Sistema Tarifari Integrat.

La tecnologia sense contacte permet:

 • Incrementar la capacitat de diversificació del Sistema Tarifari Integrat
 • Facilitar l’accés als diferents modes de transports (200 ms s/c vs. 1500 ms banda magnètica)
 • Optimitzar l’explotació i gestió de les dades obtingudes
 • Facilitar la utilització del transport públic (unificació del suport per a tots els títols)
 • Facilitar l’adquisició dels títols de transport (increment la xarxa de venda i recàrrega)
 • Disminuir les despeses d’adquisició i manteniment dels equips de billetatge
 • Evitar i controlar el frau
 • Augmentar la fiabilitat dels sistemes de validació
 • Millorar els estudis de mobilitat
 • Tecnologia única per a tots els modes de transport. (Integració i interoperabilitat)

Avantatges

És un sistema molt senzill i que facilita moure’s lliurement per l’àrea de Lleida amb importants avantatges econòmics. Permet fer un desplaçament (origen-destinació) amb transbordaments sense cost dins d’un límit horari.

El temps de què disposes és:

 • 1 hora i 15 minuts per a 1 zona
 • 1 hora i 30 minuts per a 2 zones
 • 3 hores per a 3 zones
 • 4 hores i 15 minuts per a 4 zones

Com i on la puc aconseguir la nova targeta integrada de l’ATM?

Existeixen dos tipus de targetes:

Targetes personalitzades: a l’anvers hi figuren el nom, cognoms i DNI de l’usuari. En aquestes targetes es pot carregar qualsevol títol integrat.

Targetes anònimes: no hi figura cap tipus d’informació d’usuari. En aquestes targetes es poden carregar els títols T-10, T-10/30 i T-50/30.

Les targetes anònimes es poden obtenir als Centres d'Atenció al Client i a qualsevol dels punts adherits a la xarxa de venda de l’ATM (quioscos, estancs, i supermercats Plusfresc, entre altres) distribuïts per diferents poblacions de l’àrea de Lleida. El cost d’emissió és de 2,55 euros.

Les targetes personalitzades es poden obtenir al Centre d'Atenció al Client principal ubicat a Pl. Espanya, 1 - Lleida. També poden sol·licitar-les en diferit a la resta de Centres d'Atenció al Client de l'ATM Lleida. El cost d’emissió és de 3,60 euros.

Com funciona?

Molt fàcil. Quan pugis a l’autobús, al tren o al bus urbà, atansa la targeta al lector. La targeta ATM disposa de la tecnologia sense contacte, d’aquesta manera, automàticament, descompta el viatge de la targeta. Cal validar la targeta cada vegada que fas un transbordament. Les targetes T-10, T-10/30, T-50/30 i T-70/90 permeten fer un màxim de tres transbordaments a diferents modalitats de transport en un mateix desplaçament sense reducció de saldo.

El temps de què disposes per realitzar els transbordaments és d'1 hora i 15 minuts per 1 zona, 1 hora i 30 minuts per a 2 zones, 3 hores per a 3 zones i 4 hores i 15 minuts per a 4 zones.

Com i on la puc recarregar?

Pots recarregar lliurement la teva targeta al Centre d’Atenció al Client (CAC) de l’ATM, a qualsevol dels punts adherits a la xarxa de venda de l’ATM distribuïts per diferents poblacions de l’àmbit integrat i a bord d'alguns dels autobusos interurbans. Pots recarregar un títol abans de consumir tot el saldo o abans que caduqui. En canvi, si vols carregar a la targeta un títol diferent a l’existent, has d’esperar que s’hagi exhaurit.

Validesa

Tots els títols tenen la caducitat d’un mes excepte la T-10 que té validesa d’un any fins al proper canvi de tarifes.

 
Pl. Espanya, 3 entresòl
25002 Lleida
Contactar
e-NOTUM Notificacions Electròniques