Iconos cabecera

Presentació de la nova estació d'autobusos de Lleida (08/06/2022)

La instal·lació es construirà al costat de l’estació de ferrocarril per a potenciar la intermodalitat amb el tren i altres modes de transport.

Ocuparà una superfície de 11.600 m2, disposarà de 28 andanes i donarà resposta a una demanda que actualment ja se situa en els 1,4 milions de viatges anuals.

Arquitectònicament, l’obra permetrà recuperar i donar un ús ciutadà a l’edifici dels Docs.

El Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori ha iniciat el procés d’informació pública del projecte de la nova estació d’autobusos de Lleida, que s’ubicarà a l’entorn de l’antiga farinera de la Meta i els Docs, al costat de l’estació de ferrocarril de Lleida per a potenciar la intermodalitat del transport públic. Aquesta estació, que ocuparà una superfície de prop de 11.600 m2, donarà resposta a la demanda de mobilitat actual i futura de la ciutat. Actualment, l’estació de busos de Lleida registra 1,4 milions de viatgers l’any. Segons el projecte ara en informació pública, la inversió estimada per a l’obra és de 40 MEUR, finançats pel Departament a través de Fons Next Generation.

La instal·lació que ara es projecta substitueix l’actual del carrer Saracíbar, que data dels anys 70, i es construirà al costat de l’estació del tren de la ciutat. Així, la nova estació facilitarà els intercanvis amb aquest mode de transport, potenciarà la mobilitat col·lectiva i proporcionarà uns serveis més moderns i de més qualitat a les persones usuàries. L’accés principal a la instal·lació se situarà a la plaça Berenguer IV, on es formarà un nucli d’intercanvi de diversos modes de transport: autobusos interurbans i urbans, tren d’alta velocitat i convencional, taxi, mobilitat a peu i també vehicle particular. Com a tret arquitectònic, cal remarcar que el projecte incorpora la nau dels Docs, exemple d’arquitectura industrial i bé cultural d’interès local, com a part de la nova estació d’autobusos, recuperant el seu valor, donant-li un ús ciutadà i minimitzant les intervencions a dur a terme. Així mateix, la construcció de la nova estació contribuirà a millorar urbanísticament aquest àmbit.

El nou edifici per a l’estació d’autobusos s’implanta a la plaça tot establint una relació amb el de la terminal de trens. Es planteja l’accés a l’estació a través d’un volum singular de vidre que s’eleva per sobre de l’alçada de la coberta dels Docs i que permeti la visió de la façana rehabilitada dels Docs també des de l’exterior. En aquest espai, es troben els mostradors d’informació i des d’aquí s’accedeix, d’una banda, al vestíbul de taquilles i a l’espai d’andanes També s’ha previst un espai de mirador a la part superior del vestíbul de l’estació, que es destinarà a usos culturals i socials.

La zona d’andanes i dependències tècniques de l’estació ocupa una àrea de més de 9.100 metres quadrats; una part està integrada per l’edifici dels Docs i la resta es completa amb una zona de nova construcció a la parcel·la sense edificar adjacent al carrer Comtes d’Urgell. En total, aquest espai disposarà de 28 andanes.

A més de l’accés principal, l’estació comptarà amb un segon accés per a vianants a l’altre extrem de l’edifici, al carrer Comtes d’Urgell, facilitarà l’accés a l’estació de la població resident als barris de Balàfia i Pardinyes. En estar a una cota elevada respecte del carrer Príncep de Viana, aquest accés comptarà amb escales fixes i un ascensor. D’altra banda, la instal·lació comptarà amb un accés, cobert, exclusiu per autobusos, al carrer Príncep de Viana.

Presentació de la nova estació d'autobusos de Lleida

[Tornar a Notícies]

 
Pl. Espanya, 3 entresòl
25002 Lleida
Contactar
e-NOTUM Notificacions Electròniques